Egy szív a gyermekekért Alapítvány
Hamburgi tudástár – HAMBURGI HASZNOS TANÁCSOK

Mindig érdemes megfogadni azoknak a tanácsait, akik már megtapasztalták a kinti életet. Ott élnek vagy már túlvannak a gyógykezelésen.

Időjárás: Hamburgban szinte a legfontosabb ruha az, ami véd a nedvesség ellen. Szél,-és vízálló dzseki, esőkabát, esernyő, gumicsizma, a gyerekeknek vízálló anorák. Mindig hidegebbre kell számolni, mint gondolnák. A réteges öltözködés feltétlenül szükséges.

Ajánlott: megfelelő mennyiségű FFP maszkot és sebészeti maszkot magunkkal vinni, mert az intenzív osztályokon viselni kell. Kint is meg lehet venni, de itthon egyszerűbb. Nem árt „D” és „C” vitamint vinni magunkkal. Azoknak, akiknek rendszeresen gyógyszert kell szedni bármilyen betegségre vigyenek magukkal legalább 4 hónapra elegendő mennyiséget, valamint „nem felhőben” meglevő recepteket. A háziorvostól igazolás szükséges, hogy általuk felírt és használt gyógyszert visznek magukkal – ellenőrzéskor szükség lehet rá.
Nem tudni, hogy a kiérkezést követő napokban kapnak-e a gyermeknek tápot, pelenkát stb. a kórházban, legyen tartalék az uticsomagban. A kedvenc játék és a „nyunyó” legyen kéznél.

Biztosítás: az természetes, hogy a gyermek és a donor rendelkezik S2 igazolással. Figyelni kell az igazolás lejárati dátumát, mert az utána következő napon már nem érvényes. Három havi időtartamra szól, időben intézni kell a hosszabbítást az UKE is kéri. Az újabbat szintén a NEAK adja meg. Jobb félni, mint megijedni jelszóval mindenki kössön önállóan valamelyik biztosító társaságnál az utazás időtartamára (mindenkire) egyéni biztosítást. Egy fogfájás vagy egyéb gond több száz euróba kerülhet és azonnal kell fizetni érte, hitel nincs. Az E112 csak a szerződött egészségügyi ellátóktól igénybe vett és engedélyezett ellátásokra vonatkozik.

Vészhelyzetre: sokszor előfordul, hogy adatokra címekre, elérhetőségekre van szükség. Készíteni kell egy listát a fontos címekkel, telefonszámokkal és elérhetőségekkel (családtagok, házi és kezelő orvos, biztosító stb). Lehetőleg géppel írva mindenki számára olvasható formában. A fontos iratokról (pl.:S2) legyen másolat, sok esetben kérhetik pl. gyógyszertárban. Utazás előtt nyugodtan végig kell gondolni azokat az eseteket, amelyek váratlanul előfordulhatnak és rá kell készülni.

Bankkártya: fontos, hogy legyen Visa vagy MasterCard kártyája a családnak. Szintén nagyon fontos, hogy legyen rajta fedezet, illetve a bankkártya/hitelkártya üzemeltetője tudjon arról, hogy külföldön tartózkodnak és ott fogják használni. Előfordulhat olyan eset, hogy hiába van/volt hitelkártya vagy bankkártya a kiutazó tulajdonában nem tudja használni, a bank mindig elutasítja a fizetést. Abból indulnak ki, hogy esetleg valaki ellopta a kártyát vagy annak adatait és külföldön használják. Jó tanács, érdemes a kártyát alufóliába tekerve tartani a pénztárcában, ha nem, akkor előfordulhat, hogy valahol a tömegben leolvassák, hiszen a kártyák a rajtuk lévő adatokat állandóan „sugározzák“. Ha valakinek a kártyája a mobilon (applikációban) van, akkor az az egyik legbiztosabb megoldás, mindenütt lehet vele fizetni.

Parkolás: a legnagyobb kihívás. Nagyon nehezen lehet szabad parkoló helyet találni. Ingyenes parkolás ritka, mint a fehér holló. Talán létezik olyan applikáció, ami megmutatja a lehetőséget, de ehhez kinti segítséget kell kérni. Csak olyan helyen szabad parkolni, ami szabályos és feltétlenül ki kell fizetni a díjat. Nincs kegyelem a bírságot behajtja az illetékes hatóság.

Aprópénz: nagyon sok esetben lehet szükség aprópénzre. Mindig legyen készenlétben fémpénz is, mert a kisördög nem alszik akkor nem tudunk beváltani bankjegyek, amikor arra legnagyobb szükség lenne pl: automaták, parkolás, mosdó használat stb.

Azt gondolnánk, hogy egyértelmű mindenki számára, de nem……
A klinikai vizsgálatok és az egész kinn-tartózkodás alatt kiszámíthatatlan mikor és meddig kell a klinikán tartózkodni, adódhat újabb vizsgálat, megbeszélés stb. Legyen mindenkinél uzsonna, innivaló, az előírt és beadandó gyógyszer, pelenka, ha át kell öltöztetni a gyereket ahhoz plusz tiszta ruha.

A Ronald Házban mindenki főzzön a családnak előre, mert kiszámíthatatlan mikor érnek a vizsgálatokról vissza. Minden lehetőség adott hozzá. A mélyhűtött pizza nem megoldás! Ez az időszak különleges és nehéz minden család számára, de a feladatokkal meg lehet birkózni és meg is kell oldani.

ADOMÁNYÁVAL GYERMEKEK ÉLETÉT MENTHETI MEG.KÉRJÜK KATTINTSON AZ ALÁBBI GOMBRAKÖSZÖNJÜK

Mentés

Mentés

Mentés

© Copyright - Egy Szív a Gyermekekért Alapítvány - designed & coded: Artsolution