KÓRHÁZAK – KLINIKÁK NEM A VÁROS SZÉLÉN – I. rész

Megalakulásunk óta számos országban sok neves orvos segíti és segítette az általunk támogatott családokat. Minden szakmai tudásukat és hozzáértésüket beleadták azért, hogy a gyermekek meggyógyuljanak vagy életminőségük jobb legyen. Támogatottaink kezelése révén sok nagy múltú, az adott szakterületen kiemelkedő kórházzal és intézettel kerültünk kapcsolatba, hiszen az általunk támogatott gyermekek gyógykezelése ezekben az intézményekben történt és történik.

Minden gyermek fél a kórháztól, de akarva-akaratlanul a szüleik is aggódva gondolnak arra, ki fogja kezelni gyermeküket, az otthontól távol milyen környezetben kell bennük és magukban a lelket tartani.

Néhányan azok közül akik a gyógyításban részt vettek, néhány olyan intézmény, amelyekben támogatottjainkat gyógykezelték.

AKH BÉCSAKH-Wien

Európa egyik legnagyobb kórháza, egyben 2004. óta a Bécsi Orvostudományi Egyetem székhelye is, számos tudományos és egyéb jellegű intézménnyel együtt. Évente 99,000 beteget kezelnek itt, az ellátottak száma megközelíti a félmilliót. 2011-ben a kórházban dolgozók száma 9,300 volt.

A régi Általános Kórház eredetileg szegényház volt, melyet II. József császár utasítására alakítottak át kórházzá. A kórházhoz tartozott egy bolondokháza, egy szülészeti épület és egy árvaház is. A Bolondok tornya volt az első speciálisan elmebetegek elhelyezésére kialakított épület. Az ötszintes kör alakú építmény keskeny, lőrésszerű ablakaival 200-250 elmebeteg elhelyezésre volt alkalmas. Ma a Bécsi Patológiai- Anatómiai Szövetségi Múzeumnak ad otthont.

A 19. századra a Bécsi Általános Kórház a bécsi orvosi iskola centrumaként egyben orvostudományi kutatási központtá is vált. A szülészeti klinikán folytatta megfigyeléseit Semmelweis Ignác. A vércsoportok felfedezésért Kalrl Landsteiner (1930-ban), a malária valamint a szifilisz – kései korábban gyógyíthatatlan hitt stádiumának – kezelésének felfedezéséért J.Wagner-Jauregg (1927-ben) Nobel díjat kapott. Itt dolgozott a szintén Nobel díjas Bárány Róbert (1914-ben) is.

Itt ültették be a világ legkisebb belsőfül-implantátumát, 2003-ban AKH-ban történt az első emberi nyelvátültetés a világon. A rosszindulatú daganatok kezelésében is jelentős sikereket értek el.

A kórháznak saját iskolája van, hogy a hosszabb kórházi tartózkodás miatt a gyerekek ne maradjanak le tanulmányaikban.

Több az “Egy szív a gyermekekért” Alapítvány által támogatott gyermek is kapott ellátást ebben a szuper kórházban.

© Copyright - Egy Szív a Gyermekekért Alapítvány - designed & coded: Artsolution